close
×
Namestitev poštnega naslova WordPress Namestitev

Obdelava slik

Obdelava slik v WordPress je dovolj težka, da moramo vedeti nekaj o obdelavi slik. Gimp je najbolj uporaben program za oblikovanje, in obdelavo slik, v primeru da si ne lastimo kaj drugega. Kot prvo je odprto-koden, in seveda zato tudi brezplačen, in odličen grafični program. Da uvozimo posnetek zaslona v Gimp, najprej pritisnemo Prt Sc (Print Screen) tipko na tipkovnici.

Običajno se ta tipka nahaja nad vmesnimi tipkami Home, Page up itn. Potem se odpravimo v Gimp, in izberemo Uredi (ang. Edit) in Prilepi (ang. Paste), če je to druga slika, ali tretja, potem gremo na Uredi, in izberemo Prilepi kot novo sliko (ang. Paste as ... New image). Ko želimo sliko shraniti, izberemo shrani kot PNG (Portable Network Graphics) sliko.

Ko sliko prilepimo, gremo v Orodja (ang. Tools), kjer izberemo Orodja preoblikovanja (ang. Transform tools), in potem izberemo Obreži (ang. Crop). Z miško (na kateri držimo primarno tipko) označimo celo sliko, in se nam bo izrisal vzorec, ta vzorec potem lahko krčimo in raztezamo.

Obdelava slik 1
Obdelava slik 2
Obdelava slik 3
Obdelava slik 4
Obdelava slik 5

Kapalka (ang. Color Picker)

Mogoče obstaja kakšen del besedila, ali celota, ki ga želimo skriti, ali bolje pobrisati. Za to bomo uporabili kar Svinčnik (ang. Paintbrush). Najprej izberemo Kapalko (ang. Color Picker) v orodju na levi strani zgoraj (pod Datoteka menijem), in označimo del zraven besedila. To storimo zaradi tega, da vzamemo vzorec barve, s katero bomo potem prebarvali besedilo. Ko vzorec barve imamo, samo še izberemo svinčnik, in pobarvamo del ki ga želimo.

Kapalka

Sliko lahko povečamo ali pomanjšamo, s tipkama + in -, ki se nahajata v NumLock delu tipkovnice. Katerikoli del na sliki želimo pobarvati, samo vzamete kapalko, označimo barvo ki želimo, in nato še izberemo svinčnik, in gremo na barvanje. Če nam ne bo všeč, postopek ponovite ponovno, s tipkama Ctrl + Z lahko tudi vrnemo nazaj staro vrednost.

Slika v sliki

Najprej izberemo sliko, ki jo želimo uporabiti kot glavno, jo shranimo, in lahko uvozite drugo sliko, shranimo tudi to in vse ostale. Nato izberemo sliko, ki jih želimo vstaviti na glavno sliko. Ko sliko imamo naloženo v gimpu, gremo na desno stran, kjer bomo našli Prekritost (ang. Opacity).

Slika v sliki 1

Če bo puščica obrnjena navzgor, pomeni da lahko sliko na debelo prekrijemo. Če pa bomo uporabili obojestranski puščici, pa počasneje. Ko sliko naredimo dovolj prozorno (po izbiri) shranimo še enkrat, in ne pod isto ime kot original. Isto naredimo z ostalimi slikami, ki jih želimo prilepiti na glavno sliko. Seveda lahko naredimo isto z glavno sliko, ni važno katera je prva ali druga, čisto po želji.

Izberemo sliko, ki želimo da je prva, ali glavna, nato gremo na Datoteke (ang. File), kjer izberemo Odpri kot plasti (ang. Open as Layers). Nova slika, ki jo bomo izbrali, se bo prilepila na sliko, ki imamo odprto. Če smo uporabili dovolj prozornosti, bo izgledalo prav čudovito, postopek lahko ponovimo kolikokrat želimo. In lahko prilepimo neomejeno slik na druge slike.

Slika v sliki 2

Če želimo sliko, ki smo jo prilepili kot plast, premakniti, jo najprej označimo z orodjem Premakni (ang. Move Tool), najdemo jo v orodjarni, zgoraj levo, in na sliko kliknemo. S smernimi tipkami, jo potem lahko premikamo.

Slika v sliki 3